Brandy vs. cognac
Při nakupování brandy se můžete setkat s označením cognac. Na první pohled se může zdát, že jde o jeden a ten samý produkt. Je tu však jeden rozdíl, který platí i u šampaňského nebo prosecca.
Cognac je registrované a patentované označení. Používat ho mohou jen výrobci z francouzského městečka se stejným názvem. Tito výrobci musí také splňovat velmi přísné normy a striktní pravidla.
Tip
Pokud vám někdo nabídne cognac z jiné země nebo městečka, vězte, že není pravý.
Typy brandy
Brandy se dělí na tři základní typy, a to:
- vinné – vyrobené z hroznu nebo vinného moštu,
- z hroznových výlisků – vyrobené ze všeho, co zůstane po vylisování vína,
- ovocné – vyrábí se z jiných druhů ovoce.
Dělení podle věku
Cognac se podle věku dělí do tří kategorií:
- Very Special (VS) – minimálně 2 roky,
- Very Superior Old Pale (VSOP/VO) – minimálně 4 roky,
- Extra Old (XO) – minimálně 10 let.
Nejznámější druhy
Kromě francouzského cognacu patří ke známým a oblíbeným také brandy ze Španělska, Itálie a Řecka. Tyto produkty mají jeden společný znak, a to, že se nechávají dozrát v sudech po sherry. Mají proto velmi zajímavou chuť.
Široké použití
Brandy má široké využití. Dražší typy se obvykle vychutnávají z tenkostěnných pohárů na stopce. Pro umocnění celého zážitku k nim doporučujeme podávat čokoládu nebo sušené ovoce.
Levnější brandy se používají i na vaření. Svou méně tradiční chutí dokážou ozvláštnit nejeden pokrm. Obvykle jde o dezerty nebo sladké hlavní chody.