Charakteristika slivovice
Slivovice patří k oblíbeným destilátům na slovenském trhu. Obvykle se vyrábí ze švestky domácí. Mohou se na ni však používat také mirabelky, ryngle nebo durancie. Domácí plody používají spíše malé firmy nebo lidé doma. Velké firmy využívají švestky z dovozu. Bývají sladší, což pomáhá udržet dobrou cenu.
Na výrobu slivovice se používá postup sestávající z několika kroků. K nim patří zpracování a sběr ovoce, kvašení (fermentace), destilace a zrání. Z překvašené suroviny, čili švestek, se odděluje líh a aromatické látky důležité pro správnou chuť a vůni.
Zajímavost
Pod označením slivovice najdete na trhu i alkohol vyrobený smícháním aromatických přísad a lihu. V tomto případě ale nejde o skutečnou slivovici a alkohol by se tak neměl nazývat.
Obsah alkoholu
Slivovice mají různý obsah alkoholu. Všechno závisí na značce a produktu, který si vyberete. Tyto destiláty obvykle dosahují hodnoty 52 %. Jde tak o silný nápoj. Zajímavostí je, že i přes vyšší obsah alkoholu si zachovává svoji jemnost.
Jak servírovat slivovici?
Slivovici můžete servírovat v mnoha pohárech. Nejlépe se vám bude pít z pohárů určených na likér. Mají stopku a hrubší sklo. Výhodou je, že se nacházejí v téměř každé domácnosti. Jinou alternativou jsou úzké poháry s tenkým sklem a hrubším dnem bez stopky.