Typy rumu podle oblasti
Rum se obvykle dělí na dva základní typy podle oblasti:
- Karibský rum – destiluje se dvakrát a vyrábí se starým způsobem, čili kotlíkovou destilací. Rum má nižší podíl etanolu, díky čemuž má silnější chuť a aroma.
- Kubánský rum – vyrábí se modernějším způsobem, čili multikolonovou destilací. Chuť získává až dozráváním v sudu.
Kromě toho se můžete setkat ještě se dvěma označeními:
- Ochucený rum – má nižší obsah alkoholu. Je sladký a světlý.
- Spiced rum – tmavý rum, který má příchuť nějakého koření, například skořice, vanilky nebo muškátového oříšku.
Věděli jste, že…
… speciální pohár na rum neexistuje? Nejčastěji se proto podává v tzv. whiskovce nebo v jiných pohárech na alkohol se stopkou.
Barva rumu
Na trhu se setkáte s vícerými barvami rumu. Obvykle jde o:
- Bílý rum – lehký a bez výrazné chuti. Je suchý a zraje v sudech.
- Slámový rum – má jemnou, karamelovou barvu a zraje minimálně 18 měsíců.
- Zlatý rum – charakteristický mírně sladkou chutí. Svoji barvu získává dobarvováním.
- Jantarový rum – má výraznou chuť. Je známý tím, že je dobře vyzrálý.
- Tmavý rum – vyrábí se z karamelizované melasy. Zraje dlouhé měsíce ve vypálených sudech.
- Černý rum – kromě pití se používá i na vaření. Je známý svou výraznou aromatickou chutí.