Whisky vs. whiskey
Pokud přemýšlíte, která možnost je správná, odpověď je obě. Označení whisky se používá, když se hovoří o whisky ze Skotska a Kanady. Slovo whiskey zas použijete, když budete připomínat nápoj z Irska a Ameriky.
Typy whisky
Na trhu se nachází velké množství whisky. Odlišují se od sebe zemí původu, způsobem zpracování nebo značkou, která je vyrábí. Základní dělení je však na:
- Single malt – čistá whisky vyrobená z jednoho druhu sladu. Označuje se i jako jednodruhová.
- Blended whisky – vyrábí se smícháním různých whisky. Díky tomu získává velmi zajímavou chuť.
Dále se setkáte ještě s:
- single grain – vyrábí se z nesladového obilí a kukuřice,
- blended grain – vzniká smícháním single grain whisky,
- blended scotch – vzniká smícháním single malt a single grain,
- single pot still – je známá tím, že se do ní při destilaci dává surový ječmen,
- single barrel – stáčí se z jednoho sudu,
- small batch – takto se obvykle označují speciální edice vyrobené v malém množství.
Zajímavost
Whisky se dělí také podle území, kde byly vyrobené. Kromě irské a skotské whisky je oblíbená také whisky z Japonska.
V čem servírovat whisky?
Na whisky existuje jeden speciální pohár – whiskovka. Je známý tím, že je tenkostěnný, přičemž má hrubé dno. Z tohoto typu poháru si nápoj vychutnáte nejlépe. Můžete také vyzkoušet tenkostěnný pohár určený na jiný typ alkoholu. Vyhýbejte se ale hrubostěnným modelům.