Typy cognac
Koňak není jen jeden. Na trhu se setkáte s více typy. Obvykle se od sebe liší v závislosti na zrání. Francouzské koňaky se dělí na:
- VS koňak (Very Special) – zraje minimálně 2 roky,
- VSOP koňak (Very Superior Old Pale) – zraje minimálně 4 roky,
- XO koňak (Extra Old) – zraje minimálně 10 roků.
Arménský koňak je charakteristický označením:
- Three Star – zraje minimálně 1 rok,
- VO, VSOP, Reserve – zrají minimálně 4 roky,
- Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve – zrají minimálně 5 roků.
Věděli jste, že…
… na to, aby mohl získat alkohol název cognac, musí pocházet z francouzské oblasti se stejným názvem? Kromě toho musí zrát ještě minimálně 2 roky v dubových sudech a musí být vyrobený jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Colombard nebo Folle Blanche.
Obsah alkoholu
Každý koňak může mít jiný obsah alkoholu. Všechno se odvíjí od samotného zrání. Za jeden rok se mohou odpařit až 3 % alkoholu. Obvykle ale platí, že pravý cognac má do 70 % alkoholu, arménský do 63 %.
Vysoké procento alkoholu se získává díky dvěma destilacím. Po první má koňak přibližně 30 %. Svoji sílu získává až po druhé destilaci.
Kvalitní koňak nezapomeňte správně servírovat
Na to, aby vám koňak chutnal, musíte ho servírovat ve správných pohárech. Nejlepší jsou tenkostěnné typy na nízké nožičce určené i na brandy. Cognac nemusí být vychlazený. Jednotlivé složky jsou nejlépe cítit při teplotě 19 °C.